Што нуди седмата верзија на php?

Програмскиот јазик PHP ја објави својата 7-ма верзија, што претставува прва поголема објава после 11 години. Тоа е долго време за нова верзија во делот на софтвер дивелопмент, а на истата е работено повеќе од 2 години. Содржи комплетно нов Zend Engine кој е многу побрз, користи многу помалку меморија и има постојана 64-битна поддршка.

Доколку веќе претходно сте го користеле PHP за Вашата веб страница, сигурно веќе сте добро запознаени со PHP верзија 5.3 и PHP верзија 5.4, односно верзијата 5. Па, сигурно голем дел од Вас се прашуваат – што се случи со PHP верзија 6?

Проблеми со развој

PHP 5.0 верзијата беше пуштена во употреба во 2004-та година, а кратко потоа, во средината на 2005-тата година започна развојот на PHP 6 верзијата, која ветуваше дури и премногу. Главната цел беше да се овозможи native Unicode support преку PHP. Ова значеше менување на секој дел од PHP кодот кој би можело да ги содржи не само основните single-bite карактери, туку и multi-bite карактери од други јазици, како на пример нашите кирилични, кинески и арапски букви и симболи.

За жал, оваа цел се покажа како преамбициозна, и после цели 5 години работа, во 2010-тата голем дел од дивелоперите на новата верзија почнаа да ја напуштаат оваа идеја. Сепак, поголем дел на други исто така значајни промени веќе беа финиширани, но најголемата и главна цела на PHP 6.0 верзијата не беше остварена.

Доколку веќе подолго време го користите PHP, сигурно ги имате во предвид големите промени кои се направија при премин од PHP 5.3 кон PHP 5.4. Токму тие се тие финиширани „својства“ ветени за PHP 6.0 верзијата. Затоа, голем дел на корисници/дивелопери сметале дека PHP 5.4 треба да биде PHP 6.0 земајќи ги во предвид промените кои се направени во истата.

Како и да е, со оглед на тоа што главното ветено ново својство на PHP 6.0 верзијата не беше исполнето, а веќе на големо се пишуваше и дебатираше за истата на различни настани и блогови, се постави прашањето – Како ќе се вика новата верзија на PHP?

За да не дојде до забуна, решено е на некој начин да се „прескокне“ верзијата 6.0 и новата верзија да биде PHP 7.0. Оваа верзија официјално беше лансирана во употреба во декември 2015 и со себе донесе огромни промени и предиспозиции – но не и ветеното во PHP 6.0.

Предности на PHP 7.0

Најголемата предиспозиција која PHP 7.0 ја нуди е далеку подобар перформанс и побрза работа на вашата веб страница во однос на претходните верзии на PHP.

PHP 7 има поголем број на оптимизации кои го процесираат PHP кодот и го трансформираат во assemble language, односно јазик кој го разбира вашиот компјутер, и истиот користи многу помалку меморија при целиот тој процес, а тоа прави PHP 7 верзијата да е побрза.

PHP 7 има 100% раст на брзината, а тоа значи дека еден сервер на кој би се хостирале веб страници со PHP 7 верзија би можел да поддржи 2 пати повеќе барања. Со ова, вашиот хостинг пакет со исти перформанси би можел да обработи 2 пати поголем број на барања.

Ова има значење не само во брзината на сајтот, туку и во ресурсите кои ги плаќате за Вашиот хостинг. Доколку порано за обработка на исто толку барања би требало да го надоградите пакетот на поголем пакет со поголеми ресурси и повеќе да плаќате, сега за истата сума со истите ресурси Вашиот хостинг ќе може да обработува до 2 пати повеќе барања.

Подолу можете да ја погледнете табелата каде се споредуваат PHP 5.6 и PHP 7 за веб сајтови изработени во едни од најкористените технологии во однос на обработени барања во секунда. Како што може да видите Вашиот WordPress сајт би можел да обработува 374 барања во секунда само со еден Upgrade на PHP верзијата која ја користите.

Токму затоа немате причина за двоумење, време е за надоградба на Вашиот сајт на PHP 7.0  а со тоа и дуплирање на ресурсите кои ги имате и нивно порационално искористување.

Како до побрз веб сајт?

CPNGINX е комплетна интеграција на cpanel и NGINX. Добро ни се познати предиспозиите на работењето на NGINX над Apache, но отсекогаш cpanel на некој начин не го „одобрувал“ ова користење на NGINX over Apache, наоѓајќи изговор во некомпатибилноста на работењето на целокупниот cpanel систем со NGINX.

Сепак, најголем дел од хостинг компаниите инсталираа NGINX над Apache со цел зголемување на перформансите, постабилни сервиси и побрз response на веб страниците хостирани на дадениот сервер. Но, со најновата верзија на WHM/Cpanel v 62 користењето на ваквиот тип на инсталација на NGINX е оневозможен, поточно е целосно некомпатибилен. Токму затоа, тука е CPNGINX – првиот комплетно интегриран софтер на cpanel и NGINX.

Кои се предностите?

МКхост започна со имплементација на CPNGINX на дел од серверите кои веќе ја користат новата верзија на cpanel/whm и предиспозииците кои се добиваат најпрво за крајните корисници се големи.

Една од најважните карактеристики на CPNGINX е што овоможува голема оптимизација на сајтовите поставени на серверот и кеширање на податоците, а сето тоа со една иста цел – намалување на response time на самата веб страница. Со користење на оптимизацијата и кеширањето на податоците на CPNGINX се намалува искористеност на серверските ресурси, а со тоа се зголемува бројот на барања (requests) кoи серверот може да ги опслужи за истиот тој хостинг со истите тие ресурси.

Дополнителна предност на CPNGINX е нековиот user friendly интерфејс. Истиот започнува од самата едноставна и брза инсталација, понатаму едноставно сетирање и конфигурација а на крај и едноставно постојано менаџирање не само на нас како администратори, туку едноставно менаџирање и на самите корисници.

Дел од корисниците на МКхост сигурно веќе ги имат забележано иконите и различните сетинзи кои CPNGINX ги нуди на самиот cpanel.

Карактеристики на CPNGINX

-Поголема оптимизација на Вашиот сајт
-Поголем response time на Вашиот сајт
-Различни опции за користење на веб сервер – стандардно NGINX е поставен на тој начин што тој ги опслужувачи сите статички фајлови, а Apache сите динамички фајлови, но може да искористите некои од custom made модулите наменети за веб сајтови изработени во едни од најкористените платформи WordPress, Joomla, Drupal и со само еден клик да го зголемите response time на Вашата веб страница
-User Friendly Интерфејс
-Поголема безбедност на вашиот сајт и заштита од различни напади како SQL injections
-Овозможено кеширање на Вашите фајлови со цел поголема оптимизација на Вашиот сајт.

Како да го имплементирате?

Доколку се решите да ги погледнете моменталните конфигурации на cpnginx за Вашиот хостинг или доколку сакате да промените некоја вредност, слободно најавете се на Вашиот cpanel и кликнете на делот CPNGINX Panel, или контактирајте лице од техничка поддршка на МКхост на 02 2791 722.