ВИДЕО СЕРИЈАЛ: Направи сам сопствен веб сајт преку WordPress

МКхост објавува бесплатен видео серијал на македонски јазик од едукативен карактер, преку кои чекор по чекор се учи за основите на WordPress и правењето на веб сајт преку оваа платформа. Со овие видеа ќе научиш сам како да ја започнеш својата онлајн приказна, или да го развиеш твојот бизнис во Интернет просторот. Туторијалите се презентирани од страна на Марио Давчевски.

Во првото видео од овој серијал на туторијали ќе се запознаеш подетално со основите и историјатот на WordPress. Зошто WordPress е најкористена платформа за изработка на веб сајтови? Како можеш да направиш сајт со помош на WordPress?

 

Овој серијал е составен од вкупно 8 видеа, а во истите се обработува следната содржина:

Видео 2: Инсталација и работна површина
Видео 3: Како се пишуваат постови?

Видео 4: Креирање на насловна страна
Видео 5: WordPress плагини
Видео 6: WordPress теми
Видео 7: Навигација во WordPress
Видео 8: WordPress апдејти

 

 

 

За да ги добиеш останатите видеа, пријави се БЕСПЛАТНО во формата подолу.

Тестирај… и лансирај!

Се одлучивте на големиот чекор – сакате да лансирате сопствен веб сајт. Ги направивте сите подготовки, го средивте дизајнот, ги пополнивте содржините, и… Уште што останува пред да стартувате официјално? Секако, да тестирате дали е сè како што треба!

Целосен преглед

Генерален и целосен преглед на веб сајтот е една од клучните работи пред да отидете официјално онлајн.

Задолжителна е проверка на целата позадинска работа, (на пример, ако имате сајт за онлајн продажба, важно е да се провери дали делот за нарачки работи како што треба така што вие самите ќе извршите тест нарачки), а потоа и на содржините кои треба да ги читаат посетителите (дали правописот е како што треба, дали нешто не е надополнето до крај, и слично).

Бидејќи самите луѓе кои ја имаат направено страната, често имаат проблем сами да ги увидат недостатоците кои се провлекле, препорачливо е да повикате на помош пријатели или блиски луѓе кои ќе го направат тоа за вас, и ќе ви дадат еден вид на неутрален осврт.

Дали дизајнот е добар?

Една интересна работа е – ако на вашиот компјутер го гледате сајтот како што треба, на некој друг компјутер истиот може да изгледа тотално „промашено“.

Имајте на ум дека кога се дизајнира еден веб сајт, истиот треба да биде прилагодлив и респонзивен за различни димензии, уреди и пребарувачи. Оттука, кога веќе ќе го средите дизајнот, отворете го истиот преку колку што е можно различни извори.

Проверка на SEO

Многупати сме зборувале за значајноста на пребарувачите (Google) при посета и одлучување за нарачка на вашиот сајт. Органското пребарување е меѓу оние параметри кои имаат најголемо влијание при изборот на купувачите.

Поставување на добар search engine optimization (SEO) со користење на квалитетни клучни збороови, како и содржина која ќе ги отсликува овие клучни зборови, е од особена важност. Истите клучни зборови треба постојано да се повторуваат во URL адресите, насловите, како и текстовите на вашиот сајт.

Размислувајте како корисник

При процесот на изработка, вие веројатно ќе мислите дека имате многу квалитетен и добар сајт. Сепак – вистината е дека сето тоа е залудно, ако истиот не е кориснички ориентиран, и само „вие го разбирате“.

Како што веќе рековме, многу е тешко оној кој изработил одреден продукт, отпосле да менува работи надвор од првичната визија. Затоа, повторно се препорачува користење на помош од други личности од вашата околина, кои ќе дадат конструктивна критика за изработката, и што би можело да се промени во истата.

Кодови за тракирање

Google Analytics или Facebook Pixel се значајни кодови кои се стаават директно во HTML и кои тракираат активности со кои го гледате прогресот на вашите посети и нивното понатамошно конвертирање.

Со Google Analytics имате постојан пристап до податоци за посетите на сајтот, изворите од кои доаѓаат, како реагираат на самиот сајт, како и различни демографски парамтери за посетителите.

Facebook Pixel е одличен код кој ја поврзува активноста на вашиот сајт на најголемата социјална мрежа, како и конверзиите кои произлегуваат од таа активност.

Видео 10 – Креирање поддомени

Ова е десето и последно видео од серијалот за 10 видео материјали за тоа како до сопствена веб презентација.

Во оваа видео ќе креираме поддомени во видот poddomen.vaswebsite.com за што имате неограничена можност со хостинг пакетот.

По завршување на оваа видео:

 • Ќе знаете да креирате поддомени на Вашиот основен домен.

Ресурси:

Видео 8 – Персонализација на темплејт

Ова е осмото видео од серијалот 10 видео материјали за тоа Како до сопствена веб презентација.

Во оваа видео со помош на софтверот кој го симнавме и инсталиравме во претходното видео ќе го персонализираме темплејтот кој го избравме.

По завршување на оваа видео:

 • Ќе знаете како да го персонализирате темплејтот.
 • Ќе знаете како да го подесите да функционираат сите линкови.
 • Ќе знаете како да го поставите на веб сервер.

Ресурси:

Видео 7 – Статичен веб сајт – темплејти

Ова е седмо видео од серијалот од 10 видео материјали за тоа како до сопствена веб презентација.

Во оваа виде ќе пронајдеме неколку веб страни со темплејти ќе избереме еден темплејт и ќе симнеме еден софтвер со чија помош ќе ги едитираме темплејтите.

По завршување на оваа видео:

 • Ќе знаете каде да пронајдете темплејти.
 • Ќе знаете каде да го симнете софтверот за едитирање.
 • Ќе се подготвите за едитирање на тој темплејт.

Ресурси:

Видео 6 – Инсталирање на WordPress додатоци

Ова е шестото видео од серијалот 10 видео материјали за тоа како до веб презентација.

Во оваа видео ќе инсталираме неколку додатоци со кои ќе ја зголемиме функционалноста на нашиот WordPress веб сајт.

По завршување на оваа видео:

 • Ќе знаете каде да пронајдете додатоци за WordPress.
 • Ќе знаете како да инсталирате додатоци.
 • Ќе знаете како да направите контакт страна.
 • Ќе знаете каде да ги внесувате оние SEO елементи за една веб страна.

Ресурси:

Видео 5 – Објавување WordPress постови

Ова е петтото видео од серијалот 10 видео материјали за тоа како до сопствена веб презентација.
Во оваа видео ќе ја ажурираме содржината на нашиот новокреиран веб сајт кој функционира на WordPress платформата.

По завршување на оваа видео:

 • Ќе знаете како да објавите пост на Вашиот интегриран блог преку WordPress.
 • Ќе знаете како да направите веб страни во стилот на почетна страна.
 • Ќе знаете како да ја поставите таа страна да биде почетна а блог да се појавува на друго URL.
 • Ќе знаете како да поставите слика во пост и страна на WordPress.

Ресурси:

Видео 4 – Инсталација на WordPress тема

Ова е четвртото видео од серијалот 10 видео материјали за тоа како до сопствена веб презентација.
Во оваа видео ќе пронајдеме и инсталираме WordPress тема која всушност ќе го претставува изгледот на нашиот веб сајт.

По завршување на оваа видео:

 • Ќе знаете како да пронајдете WordPress тема.
 • Ќе знаете како да инсталирате WordPress тема.
 • Ќе знаете како да направите основни прилагодувања на таа тема.
 • Ќе знаете како да поставите слика во пост и страна на WordPress.

Ресурси:

Видео 3 – Инсталација на WordPress

Ова е третото видео од серијалот 10 видео материјали за тоа како до сопствена веб презентација.

Во оваа видео ќе ја инсталираме најдобрата платформа за менаџирање на содржина на интернетот заради тоа што е едноставна за користење, бесплатна, SEO френдли и затоа што постои огромна заедница која ја користи и споделува материјали на интернетот.

По завршување на оваа видео:

 • Ќе знаете да инсталирате WordPress автоматски преку cPanel.
 • Ќе знаете да инсталирате WordPress рачно со симнување и закачување на фајлови на веб сервер.
 • Ќе знаете да ја ажурирате WordPress платформата на најновата верзија.

Ресурси:

 • Доколку сеуште немате хостинг пакет и домен нарачајте тука.
 • Дополнителни информации во врска со cPanel можете да прочитате тука.
 • Првото видео можете да го погледнете во Регистрација на домен и хостинг акаунт.
 • Второто видео можете да го погледнете во cPanel.
 • WordPress можете да го симнете тука.

Видео 2 – Cpanel

Ова е второто видео од серијалот 10 видео материјали за тоа како до сопствена веб презентација и се однесува на cPanel – Контрол панел за веб хостинг кој обезбедува графички интерфејс и алатки за автоматизација дизајнирани да го поедностават процесот на хостирање на веб сајт.

По завршување на оваа видео:

 • Ќе знаете што е тоа cPanel,
 • Ќе креирате сопствени е-mail акаунти во вид на vaseime@vaswebsajt.com,
 • Ќе направите препраќачи,
 • Ќе знаете што е File Manager,
 • Ќе знаете како да направите MySQL Database и како да ги менаџирате преку phpMyAdmin и
 • Ќе знаете како да користите софтвери за креирање на веб страни со Site Software преку cPanel.

Ресурси: