Како изборот на веб хостинг влијае на SEO на еден сајт?

Влијание на хостинг врз SEO

Правилната SEO оптимизација е еден од клучните фактори дали твојот сајт ќе допре до поширока публика, и претставува еден од главните канали преку кои може да се стигне до повеќе конверзии.

Изборот на веб хостинг дефинитивно влијае врз тоа дали сајтот ќе има квалитетен SEO, како и добро рангирање кај пребарувачите како Google. Се прашуваш како? Еве неколку причини:

МКхост гарантира 99,9% достапност на сајтотГарантирање на uptime

Секогаш е можно да се случи технички проблем кој ќе влијае на работењето на сајтот и неговото онлајн функционирање. Меѓутоа, гарантирањето на што поголема онлајн достапност (uptime) е една од главните карактеристики на еден квалитетен хостинг провајдер. МКхост нуди гаранција на достапност од 99,9%.

Она што е многу важно е хостинг серверот да издржи голем број на посети, кон што секако би требало да цели еден сајт. Спротивно на тоа, доколку сајтот има лош uptime, тоа значи и зголемен одлив на посетители, што негативно ќе влијае на bounce rate и CTR, а тоа ќе има свој негативен одзив и на SEO рангирањето.

Влијанието на SSL сертификатите

Веќе пишувавме за новината на Google, кој најави дека поседувањето на SSL сертификати и https:// протоколот во наредниот период ќе им овозможи поголема предност во ранкингот на сајтовите, во однос на оние кои немаат SSL сертификат и кои поседуваат само http.

Од јули 2018-та, најголемиот светски интернет прелистувач Google Chrome автоматски ќе ги маркира сите веб сајтови со http протокол како ‘not secure’ веднаш до URL-то, што постепено ќе почне да влијае и на самиот SEO ранкинг на сајтот.

Брзина на сајтот

Брзина на веб сајтСпоред одредени истражувања, доколку сајтот доцни при отворање само една секунда, кај посетителите влијае во намалување на 7% од потенцијалните конверзии. Со две секунди доцнење, веќе се одвлекуваат речиси сите потенцијални купувачи преку твојот сајт.

Брзината е една од клучните фактори за да се одржи поголемо просечно време на читаност, поголем број на page views, помал bounce rate, и секако, поголемо задоволство кај посетителите.

Изборот на квалитетен веб хостинг ќе овозможи и гаранција за брзо отворање на твојот веб сајт, како и привлекување на поголем број посети и конверзии.

Висок bounce rate

Како што веќе кажавме, бавното отворање на веб сајтот е еден од главните причини поради која посетителите си заминуваат од сајтот, а тоа влијае на SEO ранкингот. Тука многу влијаат перформансите поврзани со серверот и веб хостингот, и со оптимизирањето на сајтот.

Други детали кои може да се исправат околу самиот bounce rate се и исправање на сите погрешни линкови кои се наоѓаат низ сајтот, како и подобрување на страници од типот на „404 Page not found“ се исто така добри тактики, како и умерено поставување на pop-up прозорчиња, за кои 68% од посетителите се изјасниле дека ги нервираат.

За да се контролира bounce rate на еден сајт, потребно е постојано да се следат перформансите на сајтот преку Google Analytics.

Што нуди седмата верзија на php?

Програмскиот јазик PHP ја објави својата 7-ма верзија, што претставува прва поголема објава после 11 години. Тоа е долго време за нова верзија во делот на софтвер дивелопмент, а на истата е работено повеќе од 2 години. Содржи комплетно нов Zend Engine кој е многу побрз, користи многу помалку меморија и има постојана 64-битна поддршка.

Доколку веќе претходно сте го користеле PHP за Вашата веб страница, сигурно веќе сте добро запознаени со PHP верзија 5.3 и PHP верзија 5.4, односно верзијата 5. Па, сигурно голем дел од Вас се прашуваат – што се случи со PHP верзија 6?

Проблеми со развој

PHP 5.0 верзијата беше пуштена во употреба во 2004-та година, а кратко потоа, во средината на 2005-тата година започна развојот на PHP 6 верзијата, која ветуваше дури и премногу. Главната цел беше да се овозможи native Unicode support преку PHP. Ова значеше менување на секој дел од PHP кодот кој би можело да ги содржи не само основните single-bite карактери, туку и multi-bite карактери од други јазици, како на пример нашите кирилични, кинески и арапски букви и симболи.

За жал, оваа цел се покажа како преамбициозна, и после цели 5 години работа, во 2010-тата голем дел од дивелоперите на новата верзија почнаа да ја напуштаат оваа идеја. Сепак, поголем дел на други исто така значајни промени веќе беа финиширани, но најголемата и главна цела на PHP 6.0 верзијата не беше остварена.

Доколку веќе подолго време го користите PHP, сигурно ги имате во предвид големите промени кои се направија при премин од PHP 5.3 кон PHP 5.4. Токму тие се тие финиширани „својства“ ветени за PHP 6.0 верзијата. Затоа, голем дел на корисници/дивелопери сметале дека PHP 5.4 треба да биде PHP 6.0 земајќи ги во предвид промените кои се направени во истата.

Како и да е, со оглед на тоа што главното ветено ново својство на PHP 6.0 верзијата не беше исполнето, а веќе на големо се пишуваше и дебатираше за истата на различни настани и блогови, се постави прашањето – Како ќе се вика новата верзија на PHP?

За да не дојде до забуна, решено е на некој начин да се „прескокне“ верзијата 6.0 и новата верзија да биде PHP 7.0. Оваа верзија официјално беше лансирана во употреба во декември 2015 и со себе донесе огромни промени и предиспозиции – но не и ветеното во PHP 6.0.

Предности на PHP 7.0

Најголемата предиспозиција која PHP 7.0 ја нуди е далеку подобар перформанс и побрза работа на вашата веб страница во однос на претходните верзии на PHP.

PHP 7 има поголем број на оптимизации кои го процесираат PHP кодот и го трансформираат во assemble language, односно јазик кој го разбира вашиот компјутер, и истиот користи многу помалку меморија при целиот тој процес, а тоа прави PHP 7 верзијата да е побрза.

PHP 7 има 100% раст на брзината, а тоа значи дека еден сервер на кој би се хостирале веб страници со PHP 7 верзија би можел да поддржи 2 пати повеќе барања. Со ова, вашиот хостинг пакет со исти перформанси би можел да обработи 2 пати поголем број на барања.

Ова има значење не само во брзината на сајтот, туку и во ресурсите кои ги плаќате за Вашиот хостинг. Доколку порано за обработка на исто толку барања би требало да го надоградите пакетот на поголем пакет со поголеми ресурси и повеќе да плаќате, сега за истата сума со истите ресурси Вашиот хостинг ќе може да обработува до 2 пати повеќе барања.

Подолу можете да ја погледнете табелата каде се споредуваат PHP 5.6 и PHP 7 за веб сајтови изработени во едни од најкористените технологии во однос на обработени барања во секунда. Како што може да видите Вашиот WordPress сајт би можел да обработува 374 барања во секунда само со еден Upgrade на PHP верзијата која ја користите.

Токму затоа немате причина за двоумење, време е за надоградба на Вашиот сајт на PHP 7.0  а со тоа и дуплирање на ресурсите кои ги имате и нивно порационално искористување.

Tech.O – Настан кој ја поврзува бизнис и IT сферата

Оваа среда, 8-ми февруари, во Valoso Hub во Скопје беше одржан првиот Tech.O. Настанот има за цел да ги собира на едно место влијателните бизнис и IT лидери, како и претприемачи, старт ап сопственици и инвеститори.

Со концептот на споделување на стории од македонската бизнис сцена и вмрежување помеѓу сите учесници на коктел забава, Tech.O овозможи повеќе од 2 часа квалитетна дискусија и размена на идеи.

Настанот го отворија основачот на Valoso Hub, Боби Лин, како и еден од основачите на CEFE Macedonia, Зоран Витанов.

Со свои презентации се претставија Јован Маџовски од CEED Macedonia, кој зборуваше околу старт ап бизнисите и инвеститорите, потоа Нина Ангеловска од Grouper, со препораки за 7 тактики со кои секој бизнис може да успее. За крај, Игор Стаматовски од iborn обрна внимание на „Интернетот на нештата“ и нивната имплементација во современото ИКТ општество.

Амбицијата на организаторите е ова да прерасне во настан кој ќе се одржува неколку пати годишно. МКхост беше исто така помеѓу поддржувачите на првиот Tech.O.

Како да продадете повеќе преку вашиот веб сајт?

Дизајнот на веб сајтовите постојано еволуира со новите технологии кои стануваат достапни, а со тоа и начинот на кој истите се презентираат на Интернет корисниците.

Кои се техниките и иновациите кои ќе преовладуваат во наредниот период кој претстои? Како може преку дизајнерски решенија да обезбедите поголема конверзија, односно продажба со вашиот веб сајт?

Демографски респонзивен дизајн

Кога ќе се спомне зборот „респонзивно“, обично се мисли на мобилно респонзивен дизајн за веб сајт. Сепак, дали сте знаеле дека луѓе од различни возрасти, различно реагираат на она што им се пласира преку Интернет.

Со метадатата која станува сè подостапна, така и податоците за корисниците кои го посетуваат нашиот веб сајт стануваат посовршени.

Правење на диференцирани дизајни за различни возрасни групи, кои вклучуваат различен тип на содржина, бои и целокупна естетика, во наредниот период ќе има голема улога во успешноста обичните посети да се претворат во конверзии.

Скелетен дизајн

Многу е важно правилно да се дозира содржината која се пласира на определена страница од вашиот веб сајт. Еден од клучните елементи е, страницата да се прикаже доволно брзо.

Еден од новите трендови е прикажување на страниците во прогресивна насока, односно од едноставно кон сложено, кога корисникот управува со навигацијата.

Ваквиот начин на дизајн има голема улога во намалување на bounce rates на еден веб сајт.

Shopping cart маркетинг

Вкупната нарачка веќе не завршува кога корисникот веќе е во фаза на купување на одреден производ од вашиот веб сајт.

Дури и во фазата кога корисникот ги внесува своите податоци, може да му инсертирате „последна шанса“ и да генерирате уште повеќе приходи.

Принципот на врзани произоди, попусти на втор купен производ, како и други стратегии стануваат сè поефективни во виртуелниот shopping cart.

Растот на landing pages

Специјализираните промотивни страни (landing pages) ќе добијат уште поголема вредност. Може да се каже дека концептот на класична насловна страница (homepage) е во фаза на изумирање. Истите ќе имаат сè помало влијание при конвертирањето на корисниците во потрошувачи.

Специјализираните страни се изработени специфично за определена таргет публика, со определена содржина и порака, и влијаат на одреден број на корисници кои со голема сигурност би направиле одредена нарачка за некој производ.

Никогаш полесно до сопствен веб сајт!

Нова понуда од МКхост – Единствен целосен пакет со вклучена база од 10+ веб темплејти, веб хостинг и бесплатен домен! Само со 3 едноставни чекори, стартувај го својот сопствен веб сајт за само неколку минути! Погледни го MKhost Premium и започни веднаш!

 

Онлајн маркетинг трендови за 2017-та

Оваа година е пред самиот крај, и беше повторно одбележана од голем прогрес во рамки на Интернетот и онлајн маркетингот. Развојот на видео содржините и контент маркетингот беше помеѓу главните теми за кои сите маркетери зборуваа во текот на изминативе 12 месеци.

Е-бизнис трендови во 2016-та

Што е она што не очекува во наредната година? Експертите во ова поле сугерираат на неколку големи поместувања.

Виртуелна реалност

Подемот на Pokemon Go во текот на летните месеци ја подигна свесноста за значајноста на виртуелната реалност (augmented reality) во иднината на онлајн поврзувањето. Иако по енормниот врв кој го доживеа играта (заработувајќи по 10 милијарди долари на ден), сега фамата во најголем дел е спласната, овој експеримент би требало да влијае многу врз онлајн маркетингот во претстојната година. Ја чекаме следната ваква апликација која ќе има подолготраен потенцијал отколку Pokemon Go.

Лајв стриминг

Освен тоа што стандардниот видео маркетингот беше еден од најголемите трендови во 2016-та, во последните месеци огромен замав зема лајв стримингот. Она што се обидува Periscope, а сега и Facebook Live да го направи со приближување на светските настани поблиску до секој обичен граѓанин, е можност секој да стане репортер, известувач и пренесувач од секоја можна точка на планетата. Оваа опција почнува „на големо“ да биде користена и од големите брендови, кои најдоа уште еден начин како да го позиционираат својот продукт онлајн.

 

Визуелизација на податоци

Инфографиците, како начин на визуелно прикажување на определен сет на информации, веќе со години циркулираат како едни од најзначајните фактометри за определен бренд. Сега квантитавното и статистичко прикажување исто така зазема голем залет, и се смета дека токму визуелното прикажување на податоци (преку мапи, чартови, дијаграми и слично) ќе биде значајно за еден бренд да остане конкурентен на онлајн пазарот.

Ниш стратегии

Сегментирањето на публиката и нејзино таргетирање со специфични продукти не е ништо ново. Но, фактот што социјалните мрежи уште се развиваат и сè повеќе ги разбираат своите корисници со своето однесување, значи дека можноста за промоција и допирање токму онаму каде што е потребно, станува сè поусовршено. Затоа и можноста за развој на ниш стратегиите и позиционирање на специфични продукти ќе се развива и во иднина. Ова произлегува и од заситеноста на корисниците од рекламите за производи за масовна потрошувачка.

Нова верзија на cPanel – Кои се новостите?

Контролниот панел cPanel ја објави својата 58-ма верзија (v58). Linux-базираната алатка која го олеснува процесот на менаџирање со веб хостинг, а постои на светскиот пазар веќе 20 години, продолжува со надополнувања и подобрувања кои се од голема помош за сопствениците на веб сајтови. Меѓу нив секако и корисниците на МКхост.

Новата верзија на cPanel носи неколку новости од голема корист. Според реакциите на корисниците, AutoSSL, EasyApache 4 и новата опција за addon домени се помеѓу омилените функции.

AutoSSL

По три и пол години планирање, cPanel го лансира AutoSSL, алатка која овозможува автоматска инсталација и обнова на SSL сертификати, кои ги чуваат безбедни чувстителните податоци од серверот. Наскоро очекувајте повеќе податоци за оваа опција и нејзината имплементација за корисниците на МКхост.

EasyApache 4

EasyApache 3 се заменува со EasyApache 4, откако претходната верзија служеше речиси цела деценија на корисниците. Главните проблеми со старата верзија се посочени кон долгото време за додавање PHP или Apache модул, како и проблеми со одржување поради големиот код од кој била составена третата верзија.

Новата верзија има поусовршена и побрза кастомизација, и дозволува користење на повеќе верзии на PHP. Корисниците сепак ќе можат да изберат дали сакаат да ја користат новата, или претходната верзија на EasyApache во cPanel v58.

Addon домени

Ако досега преку контролниот панел, покрај 1 домен, беше овозможено да се направат и повеќе addon домени, cPanel v58 овозможува овие дополнителни домени да се пренесат на нов, засебен хостинг и со тоа исто така да станат носечки домени.

Оваа опција е особено од големо значење ако два профила се поголеми на еден ист контролен панел, едниот може да се префрли засебно. Со тоа корисникот ќе добие поадекватно користење на ресурсите, како и поголема безбедност.

 

 

cPanel не застанува тука. Веќе се работи на v60 верзијата, која помеѓу другото, ќе вклучува и зајакната PHP-FMP поддршка, суб-акаунти во User Manager, како и понатамошно проширување на SSL пазарот.

МКхост продолжува и понатаму да ги иплементира најновите софтверски решенија, со цел задоволување на потребите на корисниците.

Нова услуга од МКхост – SpamExperts за намалување на спам емаил пораки

МКхост воведува уште една новина за корисниците – целосно го интегриравме SpamExperts системот за хостинг клиентите кои користат емаил услуги.

Соочувајќи се со еден од најголемите проблеми поврзани со Интернетот и електронската пошта – спамирањето, постојано се прават напори во светски рамки за што подобро справување и решавање на непосакуваните емаил пораки кои можат да доведат до проблеми во секојдневното онлајн функционирање.

SpamExperts е систем кој е интегриран кај најпознатите светски хостинг компании, а отсега како нова бесплатна услуга ја воведува и МКхост токму поради заштита од примање и доставување на spam и malware емаил пораки. Преку SpamExperts се постигнуваат две значајни цели:

-Намалување на spam пораки кои пристигнуваат на емаил адресите
-Ризикот за black listed IP адреси се сведува на минимум

Спам филтер системот е наменет за Ваша заштита и поголема заштита на Вашите емаил адреси, како и појдовни/дојдовни емаил пораки. Користејќи го SpamExperts, ќе ја сведете на минимум „junk“ поштата, а истовремено ќе имате целосна контрола врз системот и да го научите да се прилагоди на Вашите потреби.

Ние направивме детални инструкции за Вас кои можете да ги погледнете во нашата база на знаење и да ги осознаете основните функционалности (преглед на сите пораки, декларирање на спам порака, преглед на сите спам пораки, како и други можности).

IMG_8986

 

SpamExperts е компанија со седиште во Холандија, лансирана во 2005-та година, а моментално нејзините услуги се користат во над 80 земји, со што претставува водечки провајдер кој обезбедува сигурност на емаил комуникација.

Со SpamExperts, продолжуваме професионално и навремено да се грижиме за нашите корисници, како и овозможуваме емаил комуникација на едно ново и побезбедно ниво.

Доколку имате некои прашања околу новата услуга на МКхост, ве очекуваме да нè контактирате.

Како функционира доменот?

Денес се чини дека сè е достапно на Интернет – пристапот до најразлични содржини е лесен како никогаш досега, додека распространетоста дозволува да бидеме закачени онлајн од било кое место. А сепак, сè започнува со внесување на домен име.

Сепак, колку што е лесно за нас, толку доменот во позадина претставува еден сложен технолошки процес. Барањето информација која може да се наоѓа било каде е импресивно, но истото не е ништо различно од она што го правиме во секојдневниот живот. Како што за да испратиме физичка порака, или да се сретнеме со нашите пријатели, треба да се повикаме (отидеме) на определена адреса, така и кога нашиот компјутер (client – кој има своја адреса) ќе повика определен друг компјуер (server – кој исто така има своја адреса) доаѓаме до определена информација.

Секој веб-сајт кој функционира преку World Wide Web има специјална адреса, или URL (Uniform Resource Locator). Тој е составен од три елементи: протокол (HTTP – стандардизиран метод за трансфер на податоци преку WWW), име на сајт или домен (на пример mkhost.com.mk), како и назнака за вид на документ (.html, .php, итн).

Интересно е дека, иако во минатото сите веб-сајтови беа промовирани со www како нивен почеток, реалноста е дека тоа истиот нема ништо поважна улога од sub domain, и не мора воопшто ни да се користи.

Но, познато е дека компјутерите комуницираат со бројки, па истите не ни комуницираат со URL адреси. Секој уред конектиран онлајн има сопствена IP адреса со која комуницира со сите останати уреди. Кога ние внесуваме веб-сајт, како mkhost.com.mk, нашиот компјутер праќа барање до DNS (Domain Name System) кој претставува интермедијар и ја поврзува IP адресата со името на домен. Замислете како би изгледало доколку би требало да памтиме и запишуваме најразлични цифри за да пристапиме до определен веб-сајт, како што тоа во минатото го правевме со телефонските броеви?

Затоа, домен имињата добиваат на сè поголема вредност – едноставните и лесно запамтливи ги има во помал и помал број. Токму поради овој факт многу е важно да се бараат нови и креативни начини за имиња и екстензии.

Започнува Codefest 2016 во Охрид

Од денес, 15-ти април, во наредните три дена во Охрид ќе се одржи Codefest 2016. Настанот е поделен во три дела: 32-часовен маратон во кодирање (Codefest Marathon), саем на компании (CFX – Business Expo) и еднодневна технолошка конференција (Codeference).

Со цел да ја приближи технолошката заедница, Codefest е од настан со особено значење за студентите во оваа област, фриленсери, стартап основачи, програмери, менаџери, како и претставниците на технолошките компании.

На еднодневната конференција, која се одржува за првпат, ќе се претстават 20-тина спикери и панелисти од различни компании од Република Македонија и од светот, кои ќе ги споделат своите приказни за успех во технолошката заедница.

МКхост оваа година е еден од соработниците на Codefest. Повеќе информации за настанот погледнете на официјалниот веб-сајт.

Која платформа да ја изберам за мојот веб-сајт?

Изборот на платформа за веб-сајт е еден од главните фактори кои го детерминираат квалитетот и успехот на вашето онлајн делување. Освен што е од пресудно значење за финалниот изглед на она што го оставате како достапно место на Интернет кое треба да го гледаат вашите посетители, кои градат сопствен впечаток кој ќе влијае на тоа дали ќе ги „купите“ и во наредниот период, истовремено е и од големо значење за вас како креатори на содржината. Многу е важно да потрошите многу повеќе време да ја исполнувате содржината на вашиот веб-сајт, отколку да се посветувате да разрешувате разни технички прашања и проблеми.

Навидум изгледа дека веб дизајнот треба да биде една од најкомплицираните работи при изградба на еден веб-сајт. Добрата вест е дека денес веб дизајнот не е алатка која ја разбираат само IT стручни лица кои се разбираат во програмирање. Денес со помош на user friendly софтвери и системи и туторијали како што е и овој, секој може со одвоено малку време и едукација да биде архитект на своето онлајн место.

Од голема помош за поедноставување на „митот“ наречен веб дизајн е системот за менаџирање на содржина, или CMS (Content management system). Тоа е програмска апликација која динамично управува со содржините на веб-сајтовите (најчесто портали и блогови). CMS дозволува управување без да е потребно познавање на програмски јазик. Всушност, главната придбивка од CMS е во тоа што со негова помош, фокусот е во градење на содржината на веб-сајтот, а не во неговата структура. Многу од работите при изградба на еден веб-сајт би биле значително отежнати и побавни доколку се градат од почеток, без да се користи CMS. Постојат многу различни CMS од кои најважни се оние кои се open source, односно масовно достапни и слободни.

WordPress, Joomla и Drupal се „големата тројка“ кога станува збор за open source системи за менаџирање на содржина. Заедничкиот пазарен удел на овие три платформи е поголем од 70%. Иако конкурентски производи, овие три системи имаат повеќе сличности, отколку разлики, благодарение на стандардизацијата што ја наметнува информациската ера. Сепак, секој од овие софтвери си има и специфични карактеристики, со што евентуално би се создале трошоци за префрлување. Затоа, добро треба да се размисли и анализира пред да се направи lock-in со конкретен систем.

Едни од најистакнатите вредности на системите за менаџирање на содржина се алатките за додатни функции (екстензии, модули, плагини). Со нивна помош, веб-сајтот додатно ја специфицира и гради својата содржина соодтвено на намената за која служи. Предностите кои се заеднички за „големата тројка“ се: голем број на стручни лица за веб-развој, достапни онлајн форуми, веќе споменатите додатни функции, постојани апдејти, голема сигурност, лесни се за разбирање, како и нудат голем избор на темплејти (теми).

Joomla се карактеризира со достапен и разбирлив интерфејс, препорачлив за веб-сајт кој постојано апдејтира голем број на артикли. Сепак, генералниот недостаток кој важи за Joomla е дека нема конкретен издвојувачки адут, како што WordPress се смета за лесен и user friendly, а Drupal е омилен меѓу лицата кои се занимаваат со веб-развој. Сепак, поради овие предности, „недостатокот“ кај Drupal е токму тоа што е повеќе приспособен за IT стручни лица и бара повеќе време за совладување.

Нашиот избор, на кој ќе се фокусираме во оваа статија, е користење на WordPress. Лансиран во 2003-та, преставува најголемиот систем за менаџирање на содржина, базиран на PHP и MySQL. Истовремено ја поседува и блог платформата WordPress.com која брои над 60 милиони сајтови. Според последните податоци, WordPress го користат 24,2% од најголемите светски веб-сајтови.

WordPress2

Еве неколку причини зошто да го изберете WordPress како платформа за изградба на вашиот веб-сајт:

Бесплатен
Open source систем за менаџирање на содржина кој е најкористен од страна на големите светски веб-сајтови.

Најкористена платформа
Тоа што WordPress е најкористениот CMS ја зголемува неговата вредност и позитивниот фидбек од корисниците.

Лесен за инсталирање и користење
Веќе спомнавме дека јаката страна на WordPress е тоа што е премногу user friendly за користење

Плагини
Додатоците (екстензиите) на WordPress, кои го обликуваат и специфицираат веб-сајтот, ги има во изобилие за различни функции и намени.

Search Engine Optimization (SEO)
Оптимизирањето на веб-сајтовите кон сајтовите за пребарување е една од најважните параметри според кои се гради онлајн посетеноста и довербата. WordPress е лесен и настроен спрема добар search engine optimization, истовремено нудејќи неколку плагини кои треба да бидат од помош за корисникот кон подобра оптимизација.

Адаптибилен
Веб-сајт базиран на WordPress може да варира од обичен блог со само еден корисник, до поголем портал кој ќе содржи повеќе автори. Возможно е да еволуира како што и онлајн бизнисот на сопственикот ќе еволуира.

Голем избор на темплејти
WordPress нуди можност за изградба на сосема нова тема (дизајн) на веб-сајт, или пак избор на некоја од постоечките бесплатни или премиум темплејти.

Постојани апдејти
Софтверски и системски надополнувања на WordPress кои можат да се наместат за промена или автоматски или мануелно.

Помош
Достапност на онлајн форуми на стручни лица на повеќе јазици (меѓу кои и македонскиот) кои овозможуваат постојана корисничка поддршка.