Како да направиш твој веб сајт со WordPress?

Како да направиш сопствен веб сајт преку WordPress?

Преку овој пост ќе видиш како тоа можеш да го направиш во само неколку минути!

Над милион луѓе го користат интернетот секој ден. Тоа е најдобриот начин да станеш препознатлив, да изградиш бренд или да го развиеш твојот бизнис.  Сакаш да ги споделиш твоите мисли со светот? Тогаш сопствен веб сајт е најдобриот начин.

Но, како да направиш сопствен веб сајт?

Да почнеме со WordPress.

WordPress e Content Management System (CMS) кој служи за лесно и ефикасно средување на веб сајт.

WordPress е најпопуларниот систем за креирање на веб сајт.

Поради неговата голема популарност, WordPress има огромна база на плагини, темплејти и туторијали. Затоа, може многу лесно да се научи.

Погледни чекор по чекор како да направиш сопствен веб сајт.

Процесот на креирање од твоја страна почнува со едноставна регистрација на домен.

1. Избери добар домен

Доста важен дел од развивање на успешен бизнис, или правење на брендинг е твојот домен. Избери домен кој би бил лесно препознатлив, или кој ефикасно би го претставувал твојот бизнис.

Провери дали е слободен твојот посакуван домен!

WWW.

2. Хостинг

Доколку веќе закупи домен, сега е потребно е да го пронајдеш идеалниот и добар хостинг. Хостингот е домот на твојот веб сајт. Доколку немаш хостинг, не си во можност твојот веб сајт да го презентираш пред светот.

Избери хостинг кој ќе ти понуди брзина, ефикасност и сигурност. Со WordPress хостинг добиваш лесно и едноставно контролирање, без многу напор.

Најсоодветниот хостинг кој одговара за сите потреби на еден успешен WordPress сајт e токму WordPress хостингот.

3. Почни да го правиш твојот веб сајт

Веќе имаш домен и хостинг?

Одлично. Доколку закупи WordPress хостинг, тогаш веќе ги имаш сите информации на твојот емаил.

Логирај се со твојот емаил:

 

Следно, треба да влезеш во WordPress Dashboard кој што изгледа вака:

Подеси ги опциите за најдобри перформанси во Settings > General:

Вака би требало да изгледа твојот почетен сајт:

 

Одлично! Сега можеш да почнеш да го пишуваш твојот прв артикл, преку Posts > Add Post:

Исто така, избери добра тема која изгледа визуелно добро и привлечно за твојата публика, одејки во Appearance > Settings:

Една од најдобрите работи кај WordPress е токму фактот што го користат милиони корисници, и многу лесно може да се најдат алатки токму какви што ти требаат. Постојат секакви видови на плагини за WordPress кои ја олеснуваат твојата секојдневна работа на сајтот.

За да додадеш нов плагин, или да ги разгледаш сите опции кои постојат за плагини, тоа можеш да го сториш преку Plugins > Add New:

 

Исто така, постои и голема база на платени или бесплатни темплејти кои ќе го подобрат изгледот на твојот веб сајт.

Дали сакаш да научиш повеќе за WordPress? МКхост има одличен видео серијал на македонски јазик кој те насочува подетално околу она што сакаш да го научиш за оваа платформа!

Како до сопствен веб сајт за помалку од 100 евра?

Несомнено е дека во денешната дигитална ера онлајн присуството на компаниите е задолжително. Без разлика на големината и фазата во која тие се наоѓаат. Многу од претприемачите и сопствениците на бизниси веб сајтот го сметаат за трошок, иако подоцна сфаќаат дека тоа е инвестиција која повеќекратно ќе им се исплати со текот на времето.

За еден веб сајт да биде функционален и достоинствено да го претставува Вашиот бизнис 24/7 часа во денот, 365 дена во годината не се потребни илјадници евра. Потребна е само мала самоиницијатива и ќе издигнете сајт за помалку од 100 евра. Да. Добро прочитавте. Во продолжение следуваат кратки инструкции како да го направите сами Вашиот прв веб сајт.

1. Изберете домен

Доменот на интернет е она што претставува адресата на Вашата фирма во реалниот свет. Преку доменот луѓето пристапуваат на Вашиот сајт.

Кога го избирате домен името за Вашиот веб сајт, потрудете се да најдете домен кој ќе ги има следните карактеристики:

Краток и лесен за паметење и пишување, при што треба да се избегнуваат бројки како карактери

Треба да го содржи клучниот збор преку кој би ве барале на интернет (пример: Ако вашата фирма е за продажба на мебел тогаш потенцијалните купувачи најверојатно би пребарувале: Салон за мебел, продажба на мебел и тн… Потрудете се да најдете домен кој би го содржел зборот мебел)

Бидете сигурни дека никој друг претодно не го закупил или заштитил тој домен. Ако веќе имате некоја идеја за домен веднаш проверете дали е слободен и закупете го пред некој друг да го направи тоа.

Изберете соодветна наставка ( .com; .com.mk; .org; .net; .biz и тн.). Наставките имаат свое значење. Пред да ја изберете информирајте се која најдобро соодвествува за Вашиот тип на сајт. На пример .org е за непрофитни организации; .me за блогови и лични сајтови; .info за информативни сајтови и тн.-

Заштитете го доменот. Многу често се случува конкурентите да закупат варијации на Вашиот домен и да ви ги крадат купувачите. Затоа најдобро е да ги закупите сите варијации за кои што сметате дека е веројатно да ги користат Вашите купувачи. На пример ако Вашиот домен е detskipostelnini.com.mk закупете и deckipostelnini.com.mk. Во најдобар случај направете го тоа за .com и .mk наставките. Тоа ќе придонесе и за зајакнување на Вашиот бренд.

2. Изберете соодветен хостинг пакет

Хостингот е простор на интернет каде што стои Вашиот сајт. Пред да се одлучите колкав простор Ви е потребен, добро размислете од каде ќе купите хостинг. За да си ја олесните работата во иднина, откако ќе го подигнете сајтот, изберете хостинг кој е стабилен и компанија која нуди постојана техничка поддршка.

Откако сте одлучни за хостинг снабдувачот време е да изберете хостинг пакет. Од големината на хостинг пакетот ќе зависи и цената. Совет околу кој хостинг пакет да го купите можат да ви дадат луѓето од хостинг снабдувачот. МКхост нуди пакети кои задоволуваат најразлични бизнис потреби. Цените се движат од 240 мкд/мес до 590 мкд/мес зависно од големината на сајтот кој сакате да го хостирате.

3. Веб дизајн

WordPress е платформата на која се прават најголем број на сајтови, од едноставни, па до најсофицстицирани интернет продавници. Едноставна е за користење и со малку креативност може да направите одичен сајт. Инсталацијата на WordPress е бесплатна и може да најдете безброј туторијали и инструкции како тоа се прави. Тука можете да погледнете како тоа се прави брзо и едноставно.

WordPress темата е во суштина најголемиот финансиски издаток кој се прави при креирање на сајт. Нивната цена варира од неколку десетици до стотици евра. Сепак, многу извори нудат и бесплатни теми за WordPress.

Постојат и други опции и платформи со кои може да се изгради целосен веб сајт. Со новата понуда на МКхост, Вие можете да добиете база од повеќе од 10 теми за веб дизајн вклучени во пакет заедно со веб хостинг и домен. Со тоа ќе имате комплетно решение за Вашиот нов веб сајт. Истиот ќе биде со одличен модерен дизајн, респонсивен за сите уреди и лесен на користење.

Со ова, Вие добивате целосен веб сајт кој ќе биде подготвен за работа за неколку минути, за помалку од 100 евра.

 

 

Сè што треба да знаеш пред да отвориш блог

Блоговите претставуваат значаен дел од Интернет сферата. Со целокупниот развој на светската мрежа, сè потенка станува границата помеѓу веб портал и блог, но генерално, блоговите се сметаат за поиндиректни и поинтимни места, уредувани од еден човек или пак мал број на луѓе, со точно специфицирана намена.

Постојат различни начини на блогирање

Иако генерално за блог се смета веб сајт одржуван од едно лице, и кој е претежно исполнет со текстуални содржини, блогирањето се појавува низ различни форми.

Многу компании имаат свој блог на кој се поврзуваат неформално со своите корисници. Аудио поткасти и влогови (YouTube) се сметаат исто како форма на блогирање. Twitter како платформа, пак, овозможува микроблогирање, односно изразување преку ограничен број на карактери.

Последниве години се појавија и креативни начини на социјално блогирање кои ја менуваат драстично и новинарската сфера – Medium и Periscope.

Која платформа да ја одберам?

Со преку 70 милиони корисници и над 50% удел на светскиот пазар, WordPress е лидер помеѓу платформите, односно content management systems (CMS) во светот, далеку пред конкурентите Drupal и Joomla.

Сепак, интерсен факт е дека WordPress не е само наменет за блогови. Доколку сакаш да отвориш блог преку WordPress, тоа можеш да го сториш на wordpress.com.

Доколку сакаш да отвориш веб сајт по сите стандарди, тоа исто така може да го направиш со WordPress, кој истовремено е и комплетен open source систем за менаџирање на содржина. Истиот може да подржи веб сајтови од било кој тип, независно дали за обичен портал, е-бизнис, или корпоративно претставување.

Другите предности на блогови направени преку WordPress се во големиот избор на теми и плагини, како и едноставноста во подесувањето и кастомизирањето.

Содржината е најважна

Секогаш имај на ум – блоговите ги посетуваат оние кои навистина ги интересира содржината која се нуди. Од круцијално значење е формирање на квалитетна фан база која подоцна ќе може да се монетизира.

Секогаш препораките се во насока на отворање на niche блогови, кои се занимаваат со точно определена тематика (на пример – блог за политичката ситуација во Америка, блог за статистички резултати во голф и слично), кои привлекуваат многу специфична таргет група, а со тоа и специфични огласувачи од кои ќе може да се заработи повеќе.

Огласувачите сè повеќе бараат специфични медиуми преку кои може да ги пласираат своите производи, бидејќи ефектот на промоцијата преку мас медиумите губи на своето значење кое го имаше во некои претходни времиња.

Бесплатен хостинг vs Професионален хостинг

Блог платформите овозможуваат бесплатно да се хостира сопственото онлајн место, а тоа е одлична можност да се испита теренот за почеток и да се провери дали областа за блог која е одбрана како тема има потенцијал.

Сепак, ако сакаш твоето блогирање да прерасне во нешто повеќе од обично хоби, и да преминеш во професионалните води, препорачливо и логично е да се транзитира кон професионален хостинг и домен.

Зошто? Главните причини се поради тоа што со бесплатно хостирање, контролата врз содржината ја има блог платформата, а не сопственикот на блогот. Исто така твојот домен ќе содржи и поддомен со што ќе изгледа подолго и помалку професионално, наместо да поседуваш сопствено брендирано име по кое ќе бидеш препознатлив. Со бесплатниот блог хостинг, многу е отежната и можноста за рекламирање, со што се ограничува шансата за заработка и ширење на онлајн бизнисот.

Сам свој веб дизајнер

Немаш доволно ресурси за да изнајмиш некој професионалец да го среди твојот WordPress блог или веб сајт како што треба? Не грижи се, МКхост објави бесплатен видео серијал на македонски јазик од едукативен карактер, преку кој чекор по чекор се учи за основите на WordPress и правењето на веб сајт преку оваа платформа. Истиот се содржи од следните видеа:

 

Видео 1: Што е WordPress?
Видео 2: Инсталација и работна површина
Видео 3: Како се пишуваат постови?

Видео 4: Креирање на насловна страна
Видео 5: WordPress плагини
Видео 6: WordPress теми
Видео 7: Навигација во WordPress
Видео 8: WordPress апдејти

 

За да го добиеш овој видео серијал, пријави се БЕСПЛАТНО во формата подолу.

 

ВИДЕО СЕРИЈАЛ: Направи сам сопствен веб сајт преку WordPress

МКхост објавува бесплатен видео серијал на македонски јазик од едукативен карактер, преку кои чекор по чекор се учи за основите на WordPress и правењето на веб сајт преку оваа платформа. Со овие видеа ќе научиш сам како да ја започнеш својата онлајн приказна, или да го развиеш твојот бизнис во Интернет просторот. Туторијалите се презентирани од страна на Марио Давчевски.

Во првото видео од овој серијал на туторијали ќе се запознаеш подетално со основите и историјатот на WordPress. Зошто WordPress е најкористена платформа за изработка на веб сајтови? Како можеш да направиш сајт со помош на WordPress?

 

Овој серијал е составен од вкупно 8 видеа, а во истите се обработува следната содржина:

Видео 2: Инсталација и работна површина
Видео 3: Како се пишуваат постови?

Видео 4: Креирање на насловна страна
Видео 5: WordPress плагини
Видео 6: WordPress теми
Видео 7: Навигација во WordPress
Видео 8: WordPress апдејти

 

 

 

За да ги добиеш останатите видеа, пријави се БЕСПЛАТНО во формата подолу.

Како до сопствен веб сајт преку WordPress брзо и едноставно?

Неколкупати до сега сме пишувале за големината на WordPress како најпопуларен content management system во светот. Од најпосетуваните 1 милион веб сајтови во светот, 26.4% го користеле токму WordPress во април 2016. Препознатлив по големиот избор на теми и плагини, како и со едноставноста на неговиот интерфејс, оваа платформа ја позиционира својата конкурентска предност пред други опции, како што се Drupal и Joomla.

WordPress, Joomla и Drupal се трите најкористени CMS. Иако конкуренти, овие три системи имаат повеќе сличности, отколку разлики, благодарение на стандардизацијата што ја наметнува информациската ера.

Повеќе околу сличностите и разликите на најголемите три open source системи за менаџирање, можете да прочитате во статијата „Која платформа да ја изберам за мојот веб сајт?“.

Веб сајт или блог?

Еден од главните „предрасуди“ околу WordPress е дека претставува платформа која е претежно наменета за изработка на блогови.

Тука се поставува прашањето – што е разликата помеѓу веб сајт и блог?

Веројатно првата дефиниција која би се наметнала за тоа „што е блог“, е дека истиот претставува хронолошко подредување на статии од лична природа и споделување на сопствени размислувања.

Од друга страна, веб сајт претставува сè она што може да се изгради преку HTML/CSS, Javascript или слично. Веб сајт може да постои поради повеќе причини, на пример: корпоративен сајт кој ќе ги отсликува генералните мисија, визија и портфолио на една компанија е-бизнис сајт кој ќе врши продажба преку Интернет, или пак онлајн веб портал за статии и информации од најразличен карактер.

 

WordPress – повеќе од блог платформа

Иако WordPress е поим во сферата на блогерството, не е точно дека оваа платформа е наменета само за блогови. Доколку сакате да отворите блог преку WordPress, тоа можете да го сторите на wordpress.com бесплатно.

Доколку сакате да отворите веб сајт по сите стандарди, тоа исто така може да го сторите со WordPress, кој истовремено е и комплетен open source систем за менаџирање на содржина. Истиот може да подржи веб сајтови од било кој тип, независно дали за обичен портал, е-бизнис, или корпоративно претставување.

Со други зборови, WordPress може целосно да го поддржи вашиот бизнис онлајн.

 

Видео туторијал: Како да направам веб сајт преку WordPress?

Иако до неодамна целокупниот информатички свет, како и правењето на веб сајтови делуваше далечна работа која ја разбираат само определен број на луѓе, денес ситуацијата е комплетно различна.

YouTube1

Со малку обука, дури и оние кои немаат доволно познавање од програмирање и кодирање, може да направат свој веб сајт и да го претстават својот бизнис, хоби, или интереси пред целиот свет.

МКхост направи серијал на македонски јазик со кој преку 8 видеа може да научите како самостојно може да започнете да правите веб сајт.

За да го добиете видео серијалот бесплатно, регистрирајте се ТУКА.

 

Други статии кои може да ве интересираат за WordPress

Избор на бесплатни теми за WordPress

Корисни плагини за WordPress

Корисни плагини за WordPress

Една од најпознатите функционалности на WordPress како најпозната и најголема светска платформа за веб-сајтови е овозможувањето на плагини (plugins). Секоја со сопствена спецификација и функција, плагините се една од најкорисните работи кај корисниците на WordPress. Над 40.000 плагини се достапни на оваа платформа.

Какви се плагини постојат на WordPress? Во продолжение погледнете листа на некои корисни додатоци кои може да ви бидат и повеќе од потребни:

 

Akismet

Спам филтер плагин кој ги контролира интерактивните делови како коментарите.

BackUpWordPress

Чување бекап фајлови и датабазата на вашиот сајт на WordPress

All in One SEO Pack

Оптимизација на содржината на вашиот веб-сајт за соодветен приказ на пребарувачите.

Google Analytics for WordPress

Следете ја и мерета ја успешноста на вашата содржина.

Sociable

Поврзете го успешно вашиот веб-сајт со социјалните мрежи.

Disqus

Еден од најпознатите сервиси за дискусии коментари во вашите содржини.

 

Во продолжение погледнете ја листата на 50-те најпребарувани плагини за WordPress.

Која платформа да ја изберам за мојот веб-сајт?

Изборот на платформа за веб-сајт е еден од главните фактори кои го детерминираат квалитетот и успехот на вашето онлајн делување. Освен што е од пресудно значење за финалниот изглед на она што го оставате како достапно место на Интернет кое треба да го гледаат вашите посетители, кои градат сопствен впечаток кој ќе влијае на тоа дали ќе ги „купите“ и во наредниот период, истовремено е и од големо значење за вас како креатори на содржината. Многу е важно да потрошите многу повеќе време да ја исполнувате содржината на вашиот веб-сајт, отколку да се посветувате да разрешувате разни технички прашања и проблеми.

Навидум изгледа дека веб дизајнот треба да биде една од најкомплицираните работи при изградба на еден веб-сајт. Добрата вест е дека денес веб дизајнот не е алатка која ја разбираат само IT стручни лица кои се разбираат во програмирање. Денес со помош на user friendly софтвери и системи и туторијали како што е и овој, секој може со одвоено малку време и едукација да биде архитект на своето онлајн место.

Од голема помош за поедноставување на „митот“ наречен веб дизајн е системот за менаџирање на содржина, или CMS (Content management system). Тоа е програмска апликација која динамично управува со содржините на веб-сајтовите (најчесто портали и блогови). CMS дозволува управување без да е потребно познавање на програмски јазик. Всушност, главната придбивка од CMS е во тоа што со негова помош, фокусот е во градење на содржината на веб-сајтот, а не во неговата структура. Многу од работите при изградба на еден веб-сајт би биле значително отежнати и побавни доколку се градат од почеток, без да се користи CMS. Постојат многу различни CMS од кои најважни се оние кои се open source, односно масовно достапни и слободни.

WordPress, Joomla и Drupal се „големата тројка“ кога станува збор за open source системи за менаџирање на содржина. Заедничкиот пазарен удел на овие три платформи е поголем од 70%. Иако конкурентски производи, овие три системи имаат повеќе сличности, отколку разлики, благодарение на стандардизацијата што ја наметнува информациската ера. Сепак, секој од овие софтвери си има и специфични карактеристики, со што евентуално би се создале трошоци за префрлување. Затоа, добро треба да се размисли и анализира пред да се направи lock-in со конкретен систем.

Едни од најистакнатите вредности на системите за менаџирање на содржина се алатките за додатни функции (екстензии, модули, плагини). Со нивна помош, веб-сајтот додатно ја специфицира и гради својата содржина соодтвено на намената за која служи. Предностите кои се заеднички за „големата тројка“ се: голем број на стручни лица за веб-развој, достапни онлајн форуми, веќе споменатите додатни функции, постојани апдејти, голема сигурност, лесни се за разбирање, како и нудат голем избор на темплејти (теми).

Joomla се карактеризира со достапен и разбирлив интерфејс, препорачлив за веб-сајт кој постојано апдејтира голем број на артикли. Сепак, генералниот недостаток кој важи за Joomla е дека нема конкретен издвојувачки адут, како што WordPress се смета за лесен и user friendly, а Drupal е омилен меѓу лицата кои се занимаваат со веб-развој. Сепак, поради овие предности, „недостатокот“ кај Drupal е токму тоа што е повеќе приспособен за IT стручни лица и бара повеќе време за совладување.

Нашиот избор, на кој ќе се фокусираме во оваа статија, е користење на WordPress. Лансиран во 2003-та, преставува најголемиот систем за менаџирање на содржина, базиран на PHP и MySQL. Истовремено ја поседува и блог платформата WordPress.com која брои над 60 милиони сајтови. Според последните податоци, WordPress го користат 24,2% од најголемите светски веб-сајтови.

WordPress2

Еве неколку причини зошто да го изберете WordPress како платформа за изградба на вашиот веб-сајт:

Бесплатен
Open source систем за менаџирање на содржина кој е најкористен од страна на големите светски веб-сајтови.

Најкористена платформа
Тоа што WordPress е најкористениот CMS ја зголемува неговата вредност и позитивниот фидбек од корисниците.

Лесен за инсталирање и користење
Веќе спомнавме дека јаката страна на WordPress е тоа што е премногу user friendly за користење

Плагини
Додатоците (екстензиите) на WordPress, кои го обликуваат и специфицираат веб-сајтот, ги има во изобилие за различни функции и намени.

Search Engine Optimization (SEO)
Оптимизирањето на веб-сајтовите кон сајтовите за пребарување е една од најважните параметри според кои се гради онлајн посетеноста и довербата. WordPress е лесен и настроен спрема добар search engine optimization, истовремено нудејќи неколку плагини кои треба да бидат од помош за корисникот кон подобра оптимизација.

Адаптибилен
Веб-сајт базиран на WordPress може да варира од обичен блог со само еден корисник, до поголем портал кој ќе содржи повеќе автори. Возможно е да еволуира како што и онлајн бизнисот на сопственикот ќе еволуира.

Голем избор на темплејти
WordPress нуди можност за изградба на сосема нова тема (дизајн) на веб-сајт, или пак избор на некоја од постоечките бесплатни или премиум темплејти.

Постојани апдејти
Софтверски и системски надополнувања на WordPress кои можат да се наместат за промена или автоматски или мануелно.

Помош
Достапност на онлајн форуми на стручни лица на повеќе јазици (меѓу кои и македонскиот) кои овозможуваат постојана корисничка поддршка.

Избор на бесплатни теми за WordPress

Изгледот на вашиот веб-сајт е една од најважните работи за задржување на посетителите и градење на целокупен визуелен впечаток околу вашиот бренд. Токму затоа изборот на дизајн треба да ги отсликува вашите потреби, да го зајакне брендот, а најважно е да претставува добро искуство за вашите посетители и потрошувачи.

Со самата инсталација на WordPress на вашиот хостинг, имате широки можности за тоа како да го уредите вашиот сајт. Најдобрата работа е што пазарот на WordPress теми е толку проширен, што многу од нив можат да се најдат и бесплатно. Иако порано се сметаше дека бесплатните теми се неквалитетни и дека само оние кои се плаќаат навистина вредат, денес со хиперпродукцијата во оваа област може да се пронајдат работи за сечиј вкус. Можеби платените теми нудат повеќе, но секогаш е подобро да се избере бесплатна тема, отколку евтина платена тема.

Инсталирањето на теми е прилично едноставно и во само неколку чекори:

  • Download на фајлот и правење на негов upload во WordPress администраторскиот панел во одделот за инсталација на нови теми
  • Активирање на темата преку wp-admin панелот во Appearance > Themes

Основен извор на WordPress теми е самиот сајт на компанијата, меѓутоа истиот нуди ограничен избор.

Сепак, многу фриленсери, програмери и компании за да ја испромовираат својата работа пуштаат бесплатни верзии на своите теми.

Дел од изворите на кои може да се пронајдат бесплатни теми за WordPress:

Можеби некогаш во текот на развојот на вашиот бизнис ќе ви треба и премиум (платена) тема, меѓутоа на почетокот сигурно ќе сакате трошоците да ги сведете на минимум. Не само во финансиска смисла, туку и од аспект дека ќе треба да се соочувате со нови непознати работи кои ќе треба самите да ги конфигурирате, како и со многу непотребни додатоци (плагини).

Затоа е најсигурно да се започне со бесплатна тема, посебно ако сте почетник во WordPress и треба да го искусите за прв пат.

Најмногу треба да се внимава на работи како:

  • Дали дизајнот е user friendly
  • Дали темата е прилагодена и за мобилна верзија (responsive design)
  • Дали темата е прилагодена за добар search engine optimization
  • Дали е лесна за конфигурирање
  • Дали е безбеден за користење