Избор на бесплатни теми за WordPress

Изгледот на вашиот веб-сајт е една од најважните работи за задржување на посетителите и градење на целокупен визуелен впечаток околу вашиот бренд. Токму затоа изборот на дизајн треба да ги отсликува вашите потреби, да го зајакне брендот, а најважно е да претставува добро искуство за вашите посетители и потрошувачи.

Со самата инсталација на WordPress на вашиот хостинг, имате широки можности за тоа како да го уредите вашиот сајт. Најдобрата работа е што пазарот на WordPress теми е толку проширен, што многу од нив можат да се најдат и бесплатно. Иако порано се сметаше дека бесплатните теми се неквалитетни и дека само оние кои се плаќаат навистина вредат, денес со хиперпродукцијата во оваа област може да се пронајдат работи за сечиј вкус. Можеби платените теми нудат повеќе, но секогаш е подобро да се избере бесплатна тема, отколку евтина платена тема.

Инсталирањето на теми е прилично едноставно и во само неколку чекори:

  • Download на фајлот и правење на негов upload во WordPress администраторскиот панел во одделот за инсталација на нови теми
  • Активирање на темата преку wp-admin панелот во Appearance > Themes

Основен извор на WordPress теми е самиот сајт на компанијата, меѓутоа истиот нуди ограничен избор.

Сепак, многу фриленсери, програмери и компании за да ја испромовираат својата работа пуштаат бесплатни верзии на своите теми.

Дел од изворите на кои може да се пронајдат бесплатни теми за WordPress:

Можеби некогаш во текот на развојот на вашиот бизнис ќе ви треба и премиум (платена) тема, меѓутоа на почетокот сигурно ќе сакате трошоците да ги сведете на минимум. Не само во финансиска смисла, туку и од аспект дека ќе треба да се соочувате со нови непознати работи кои ќе треба самите да ги конфигурирате, како и со многу непотребни додатоци (плагини).

Затоа е најсигурно да се започне со бесплатна тема, посебно ако сте почетник во WordPress и треба да го искусите за прв пат.

Најмногу треба да се внимава на работи како:

  • Дали дизајнот е user friendly
  • Дали темата е прилагодена и за мобилна верзија (responsive design)
  • Дали темата е прилагодена за добар search engine optimization
  • Дали е лесна за конфигурирање
  • Дали е безбеден за користење
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

НАУЧИ ДА НАПРАВИШ СОПСТВЕН ВЕБ САЈТ!

Добиј пристап до бесплатен серијал од видео туторијали за WordPress во неколку чекори на македонски јазик.