Како да го изберам совршеното домен име за мојот веб сајт?

Името на доменот за еден веб сајт е еден од клучните моменти кои го прават вашиот сајт препознатлив. Ако за да стигнете до некоја потребна локација во реалноста ви е потребно да ја знаете адресата или неговата местоположба во просторот, слично важи и за „онлајн локацијата“ до која треба да се пристапи.

Изборот за домен имињата и нивните екстензии стануваат сè поограничени со развојот на Интернетот. Генеричните имиња се во најголем дел искористени, па останува на вашата креативност да направите што попрепознатлива Интернет адреса на која ќе пристапат вашите потрошувачи.

Еве неколку генерални правила и типови кога станува збор за имињата на домени.

 

Изберете име според клучни зборови

Ако веќе имате бизнис, потребно ви е доменот да го отсликува името на вашиот бренд. Доколку започнувате директно со онлајн бизнис, размислете за клучните зборови што би требало да го опишуваат вашиот веб сајт, бизнис или бренд.

Препознатливо и уникатно

Нешто што ќе ве разликува од конкуренцијата и што ќе им биде на ум на вашите потенцијални читатели или клиенти.

Соодветна екстензија

Ако сакате да функционирате на просторот во нашата држава, тогаш веројатно еден од првите избори ќе ви биде екстензијата .mk. Меѓутоа, ако сакате да се проширите глобално, .com сигурно ќе биде посоодветното решение.

Лесно за пишување

Избегнување на тешки и долги зборови, како и бројки. Пократкото е секогаш подобро.

Внимавајте на авторски права

Не регистирајте домени што повредуваат нечија интелектуална сопственост или заштитен бренд.

Регистирајте што побрзо

Како што рековме, изборот на домен имиња станува сè повеќе ограничено. Морате да реагирате брзо ако сакате да го имате вашето посакувано домен име.

Проверете дали е слободен вашиот посакуван домен!

WWW.