Кое е најскапото домен име во историјата?

Честопати сме пишувале за домен имињата и зголемувањето на нивната вредност пропорционално со растот на Интернетот. Имиња кои што се лесни и едноставни за паметење се во сè помал број, па така што оваа ситуација доведува до раст на „трговија“ со домени.

Доменот Lasvegas.com, во 2005-тата година е продаден на Vegas.com, LLC за иницијални 12 милиони долари. Но, освен овие средства, компанијата е потребно да исплаќа месечни суми сè до 2040-тата година. Кога ќе се додадат сите овие суми, до 2040-та, за користењето на овој домен ќе бидат потрошени 90 милиони долари! Секако, волку голем временски период, вклучува и инфлација и намалување на конечната вредност на целосната сума.

Vegas.com, LLC, по 30-ти јуни оваа година (11 години по потпишувањето на договорот) и 132 првични месечни плаќања, има опција да го терминира договорот и да престане со користење на доменот. Моментално, Vegas.com, LLC исплаќа 208.000 долари месечно. По 2040-та, компанијата комплетно ќе го преземе доменот, без никакви обврски.

Во продолжение, погледнете кои се 10-те најскапо продадени домени, според mostexpensivedomain.name.

 

top10

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

НАУЧИ ДА НАПРАВИШ СОПСТВЕН ВЕБ САЈТ!

Добиј пристап до бесплатен серијал од видео туторијали за WordPress во неколку чекори на македонски јазик.