Kако до твојот прв блог во 2019

Блогот за кратко време стана еден од најпопуларните алатки за ширење  на новости и информации.

Блог може да биде твое место каде што ќе ги искажеш твоите мисли и да ја споделиш твојата порака со другите.

Еве неколку чекори како можеш да го направиш тоа:

  1. Треба да одбереш платформа каде што ќе го поставиш твојот блог. Најкористена, со дури 82 милиони активни корисници и најлесна платформа за употреба е WordPress. Кои предности ги има WordPress и како може да го инсталираш со еден клик, прочитај тука.
  2.  Откако ќе го направиш твојот сајт со WordPress (или друга платформа по твој избор), следно што треба да направиш е да одбереш свој домен и хост.
  • Домен – тоа е всушност URL-то од твојот сајт. Пример, домен на МКхост е mkhost.com.mk.Доколку веќе имаш идеја за свој домен, кликни да провериш дали истиот е слободен 👉  домени.
  • Хостинг – за твојот сајт да биде прикачен на интернет и за да може сите да го видат, треба да одбереш соодветен хостинг пакет. Сите содржини кои што понатаму ќе ги објавуваш, со помош на хостингот кој што работи како еден вид hard drive, ќе ти бидат зачувани.

Откако твојот блог е подготвен да оди онлајн, можеш да започнеш со пишување на твојата приказна.

Со повеќе од 4 милиони блог постови дневно, треба да направиш твојот блог да се разликува од другите и да биде уникатен со цел да привлече повеќе читатели.

Најчесто првите објави на блогерите се постови во кои:

  • се претставуваат себеси
  • објаснуваат зошто почнале со пишување
  • за кои читатели ќе бидат наменети текстовите
  • за кои теми ќе пишуваат

На почетокот, кога сѐ уште си нов на оваа поле, ќе треба да посветиш доста време истражувајќи за содржината што сакаш да ја споделиш за да бидеш сигурен дека е квалитетна и дека читателите ќе ја отворат и прочитаат.

Истовремено пробај и да не се оптоваруваш толку. Ќе имаш многу можности во месеците кои што следат, откако ќе го објавиш твојот прв пост, постепено да ги запознаваш  читателите со твоите идеи.

Како и со многу други работи, со тек на времето ќе бидеш се поуспешен и поуспешен. Колку повеќе пишуваш, толку повеќе ќе се усовршуваш.

Ништо не е невозможно. Сè што е потребно е напорна работа и многу трпение и твоите читатели ќе ја препознаат твојата искрености и отвореност за пишување.

Земи длабоко воздух и започни со твојата авантура!

Што е важно за интернет маркетингот во 2019-та?

Интернет маркетингот продолжува да се менува секоја година. Неговиот раст станува сѐ поголем, трендовите се менуваат брзо… Се чини дека постојано се случува и појавува нешто ново во ова поле.

Но што е она на што треба да се фокусираш во претстојната 2019-та? Ова е нашиот топ 5 избор за годинава.

Твојот веб сајт е важно место

Често се поставува прашањето дали за еден бизнис е важно поседувањето на сопствен веб сајт во ерата на социјални мрежи. Одговорот е секогаш „да“, од причина што контролирањето на својот сопствен простор е поважно од било кога.

Секако дека социјалните мрежи помагаат во распространувањето на твојот бизнис, како и содржините што се пласирани преку твојот сајт. Меѓутоа, мора да се внимава на алгоритмите кои постојано се менуваат од страна на социјалните мрежи, и кои може драстично да влијаат на досегот до публиката.

Презентацијата на твојот продукт токму како што ти го замислуваш е исто така една од поволностите кога имаш сопствен веб сајт, без никакви ограничувања.

Транзиција во демографиите на социјалните мрежи

Она на што особено мора да се внимава во наредниот период е да се следи трендот на користење на социјалните мрежи од страна на корисниците.

Facebook е сѐ уште на врвот со повеќе од 2,2 милијарди корисници, меѓутоа факт е дека возраста на еден просечен корисник на Facebook станува сѐ поголема. Во САД, 41% од корисниците на Facebook имаат над 65 години!

За среќа на Facebook, оваа компанија го поседува и Instagram, кој минатата година веќе надмина 1 милијарда корисници. Она што е важно е дека од тие корисници 31% се помеѓу 18 и 24 години, а 30% помеѓу 25 и 34 години.

Оваа демографија секогаш била најпосакувана помеѓу огласувачите, бидејќи истата е најкомпетитивна за привлекување на публика за производи и брендови кои се на почетокот на своето постоење. Затоа, подемот и атрактивноста на Instagram не смее да се игнорираат.

Вештачката интелигенција и онлајн бизнисите

Со проценките дека над 2,5 милијарда корисници на интернет имаат профил на некоја од социјалните мрежи, користењето на artificial intelligence (AI) во овој сегмент станува од круцијално значење за растот на бизнисите онлајн.

Преку вештачката интелигенција, користењето на базите на податоци и нивното разбирање е уште полесно, а истото тоа може да се искористи за предвидување на однесувањето на корисниците. Во моментов, едни од најпознатите примери се Lookalike Audiences за Facebook реклами, како и Similar Audiences на Google Ads.

Употребата на AI како во изминативе, така и во наредните години ќе ја усовршува ideal buying persona за твоите онлајн потреби. Проценките се дека до 2035-тата година вештачката интелигенција ќе ја зголеми онлајн продажбата за цели 38%.

Содржина која „исчезнува“

Експеримент направен во 1957-ма година во кино во Њу Џерси, се смета за еден од пионерите во полето на сублиминалниот маркетинг и т.н. product placement. На публика од 45.699 посетители во киното, во определен момент од гледање на филмските проекции им се пуштани флеш реклами од 0.03 секунди на кои било испишано „Земи пуканки“ и „Пиј Coca-Cola“.

Психологот кој го има спроведено експериментот тврди дека отпосле во истото кино, продажбата на пуканки се има зголемено за 57,5%, а на Coca-Cola за 18,1%.

Се чини дека популарните т.н. stories кои се достапни на најголемите социјални мрежи (најпопуларни се Facebook, Instagram и Snapchat) се идеални за пласирање на кратки пораки кои ќе останат во меморијата на публиката која веќе е заинтересирана за твојот производ.

Една од најголемите причини за популарноста на овие т.н. stories е и „стравот од пропуштање“ (fear of missing out) поради нивното брзо исчезнување. Се очекува дека ваквиот канал на комуникација ќе продолжи да биде уште поинфулентен во 2019-та.

Градење доверба

Еден од најважните моменти на кој секој што поседува онлајн бизнис треба да внимава, посебно во периодот кој претстои, е градењето на долготрајна релација и доверба со своите клиенти.

Последните контроверзии кои излегоа од начинот на користење на податоците на интернет, а потоа и имплементацијата на GDPR во текот на 2018-та година, се чини дека ја подигнаа свесноста кај обичниот интернет корисник на повисоко ниво.

Тоа значи дека  твојот онлајн бизнис треба да биде настроен кон поголема транспарентност и да биде повеќе персонализирано насочен кон твоите корисници.

5 причини зошто е важно твојот бизнис да има веб сајт [ИНФОГРАФИК]

 

Во просек луѓето поминуваат 5,9 часа онлајн дневно, што е за два пати подолго во споредба со претходните години. Денес потрошувачите пред да се решат да купат некаков производ или услуга, истите ги пребаруваат онлајн со цел да соберат повеќе информации и да бидат сигурни во својот избор.

Според последните статистики, ние издвоивме 5 причини поради кои сметаме дека секој бизнис треба да има веб сајт.

Кои се интернет маркетинг трендовите за 2018?

Интернет маркетинг е можеби најдинамичната гранка во маркетингот воопшто. Постојано се раѓаат нови трендови со голем потенцијал за еволуција во иднина. Се верува дека 2018 година ќе го зголеми значењето на интернет маркетинг трендовите кои ги наследи од 2017, но исто така ќе донесе и новитети кои ќе постават нови предизвици за интернет маркетерите.

Следуваат неколку од нив за кои сметаме дека ќе имаат големо значење во годината што следи.

1. Податоци. Многу податоци.

Манипулацијата и користењето на податоците кои ги нуди интернетот од секогаш биле на врвот на листата. Интересен е фактот што приближно ⅓ или 6 милиони девелопери работат на проекти поврзани со Big Data. Што би требало да сигнализира дека : Big data is getting Bigger!

Разликата е тоа што сега податоците се полесно достапни и во поголема мера. Вообичаено големите компании се тие кои располагаа со така наречената Big Data, сега достапна и за малите бизниси. Користејќи ја истата, тие можат многу полесно и пооправдано да носат одлуки во полето на интернет маркетингот.

2. Паметни спикери

Многу неочекувано, во 2017 индустријата за паметни спикери направи невиден бум. Луѓето стануваат понаклонети кон користењето на овие уреди во секојдневниот живот. Гласовното пребарување на производи, услуги, информации итн преку паметните спикери станува почеста појава, на која секако, ќе треба да се прилагодат и маркетерите доколку сакаат успешно да комуницираат со своите купувачи.

Факт е дека 20 милиони уреди со можност за гласовно управување се веќе продадени во минатата година, а се очекува до 2022 бројката да покрие 55% од домаќинствата во САД. Доволна бројка за сите маркетери да стават нов предизвик на листата за оваа година.

3. Огласување преку мобилни апликации

Иако мобилните апликации не се новитет во интернет маркетингот, се очекува во 2018 трендот на огласување преку овој канал да покаже нагорна линија. Ова се темели на статистиките дека луѓето во зголемен број користат мобилни апликации како мапи, апликации за следење на транспорт, недвижнини итн.

Очекуваме годинава поголем дел од буџетот за огласување на интернет да припадне токму на закупот на огласен простор преку мобилни апликации.

4. Native Advertising и Smart content

До 2021 се очекува повеќе од 74% од приходот остварен од огласи да припадне токму на овој тип на огласување. Имено Native Advertising се разликува од обичното банерско огласување по тоа што огласите (банери, видеа) се прилагодени на изгледот на платформата за огласување.

Па така огласите не предизвикуваат револт и одбивност кон самата платформа и огласувачот. Единствениот ,,проблем“ за маркетерите е тоа што ќе треба да прават посебни огласи за секоја платфрма со цел огласот да се вклопи најдобро што може во изгледот на платформата (оттука потекнува и називот native ads).

5. Micro-moments

Според објаснувањата на Google micro-moments се оние моменти кога луѓето го користат мобилнот уред за да се информираат, да посетат, да направат или да купат нешто.

Во 2018, оние бизниси кои ќе бидат соодветно подготвени да ги пресретнат купувачите во секој од овие моменти, ќе бележат најголем потенцијал за успех. Ваквото огласување бара длабоко демографско познавање на таргет групата како и добро подготвена стратегија за мобилно огласување.

Но, со сите достапни алатки за интернет маркетинг, подготовката за ваков тип на маркетинг се очекува да биде значително олеснета.

6. Содржина

Содржината како стратегија од секогаш имала посебно место. Но, веќе се јавува проблем на презаситеност. Секој бренд кој има веб страна, креира содржина која ја промовира по социјалните медиуми, со што веќе публиката станува презаситена од оваа борба на брендовите за видливост и присутност.

Сметаме дека 2018 ќе биде година кога маркетерите ќе се преориентираат кон оние веб страни кои веќе имаат достигнато високо ниво на видливост и авторитет во дејноста, со цел да го искористат потенцијалот на нивната публика и репутацијата.

7. Еден на еден комуникација

Интернетот е голем, но за многумина и хаотичен. Затоа, голем дел од луќето преферираат директна, персонализирирана комуникација со брендот.

Реално, ваков тип на комуникација за големи компании е невозможна, затоа како поефикасен метод се користат chatbots. Трендот на нивно користење станува се позасилен со оглед на тоа дека се поголем број купувачи преферираат директна комуникација, се очекува до крајот на 2018 овој тип на автоматизација на комуникацијата да стане ,,рутина“.

 

Ова не се единствените трендови кои се очекува да забележат посебен раст во 2018. Индустријата е прилично динамична и непредвидлива, затоа будно следете ги промените.

Како функционира онлајн маркетингот?

Онлајн маркетинг (или интернет маркетинг, е-маркетинг) претставува еден од главните елементи на е-бизнисот и го подразбира концептот на приближување до потрошувачите, додавање вредност на продуктите, проширување на можностите за дистрибуција и слично, и сето тоа овозможено преку маркетинг миксот и дигиталните медиуми за комуникација.

Како се прави маркетинг план?

Авторот Paul R Smith во своето дело SOSTAC: The Guide to your Perfect Digital Marketing Plan зборува за структура од елементи познати под кратенката SOSTAC® (PR Smith’s SOSTAC® Plan) која дефинира како треба да се направи еден онлајн маркетинг план.

Situation analysis (Појдовна анализа): Каде се наоѓам сега?

Онлајн светот се шири со голема брзина и треба континуирано да се следат сите трендови и динамични промени кај потрошувачите.

Objectives (Цели): Каде сакам да бидам?

Целите треба да се насочат кон зголемување на продажбата, зголемување на вредноста на продуктот онлајн, приближување до потрошувачите, намалување на трошоците и давање дополнителна вредност на продуктот.

Strategy (Стратегија): Како да стигнам до целта?

Стратегијата се однесува на дефинирање на една голема слика за тоа како ќе се остварат предвидените цели. Ова се остварува преку маркетинг миксот.

Tactics (Тактики): Кои конкретни чекори треба да ги преземам?

Специјализирани детали за пософистицирано решавање на сите проблеми и предизвици. Тактиките може да се поделат на: планирање, досег до посакуваната публика, делување кон истата, конверзија (задржување) и поврзување со публиката.

Actions (Акција): Конкретизација на тактиките

Преземање на конкретни чекори кои ќе водат до остварување на целите поставени од корисникот.

Control (Контрола): Мерење на перформансите

Постојано е потребно да се анализираат сите промени и да се интервенира доколку е тоа потребно.

 

SOSTAC® is a registered trade mark of PR Smith.

Повеќе информации за SOSTAC®

marketing

Маркетинг микс

Маркетинг миксот претставува концепт, рамка која помага во пристапот на маркетарите за подобро поставување на производот. Познат е и како 4P, односно составен од елементите производ, цена, дистрибуција и промоција, а во новото време, посебно за услужните дејности се додадени и уште 3 елементи: одговорните луѓе, физички доказ и процес. Што значат овие елементи во онлајн светот?

Product (Производ)

Пронаоѓање на соодветен производ за кој има потреба на пазарот и зголемување на неговата вредност со помош на информациските алатки.

Price (Цена)

Онлајн цените се познати под тоа што се „под притисок“ надолу поради големата конкуренција. Потребно е постојано да се анализираат нови бизнис модели за генерирање приходи.

Place (Дистрибуција)

Мултиканалите на дистрибуција во онлајн светот се клучни за успехот на долг рок, додека истовремено се задоволуваат потребите на потрошувачите.

Promotion (Промоција)

Користење на соодветните медиуми со конкретна тартетизација за да се стигне до посакуваната публика од потенцијални потрошувачи.

People (Одговорни луѓе)

И покрај тоа што човечката рака е заменета од машините за многу работи во информациската ера, за комплетното задоволство кај потрошувачите, добриот контакт и поддршката од одговорните луѓе за производот е пресудна работа.

Physical evidence (Физички доказ)

Онлајн „трагата“ која ја остава еден производ преку Интернет медумите за комуникација е многу значајна за градење свесност за брендот и негово позиционирање.

Process (Процес)

Процесот на одвивање („производство“) на производот онлајн многу влијае на неговата долготрајност и конкурентност.

 

post-marketing-1

Како да се изгради бренд?

Постојат повеќе техники и методи за градење на посетеност на веб-сајтот, кој потоа треба да дојде до главната цел – генерирање приходи. Меѓу нив главните се: маркетинг на пребарување, односи со јавност онлајн, партнерствата, интерактивни реклами, е-маил маркетинг и вирален маркетинг. Овие онлајн алатки потоа треба да се интегрираат со традиционалниот офлајн маркетинг, кој меѓу другото содржи: рекламирање, спонзорства, диретна пошта или word of mouth.

Интернетот денес не е еднонасочна алатка каде кориснците само читаат и се информираат, туку тие истовремено комуницираат и прават интеракција. Во денешно време, кога станува збор за онлајн маркетингот, едни од убедливо најважните поими се search engine optimization (SEO) и social media optimization (SMO). Станува збор за рекламирање преку најкористените форми на веб-сајтови – веб-пребарувачите и социјалните медиуми.

Search Engine Optimization (SEO)

Пребарувачите се веројатно најважен фактор за градење на веб-посетеност и еден од најважните за генерирање продажба и приходи. Оптимизацијата кај нив, е всушност трката да се излезе што погоре во резултатите. Кога последен пат сте ја отвориле втората страна за определено пребарување на Google? Токму така.

Search engine optimization може да се направи или органски, или платено (на Google е позната платформата Google AdWords). Органски, оптимизација може да се прави со:

1. Клучни зборови на веб-сајот

2. Метатагови

3. Мапа на сајтот

4. Линкови од слики

5. Екстерни линкувања

Со pay per click, односно платеното рекламирање, вие плаќате за вашата реклама (која не се разликува од форматот за стандардно прикажување на резултати на веб-пребарувачите) да се појавува на определени клучни зборови. По пат на „аукција“, вие се борите со определна цена по клик, комбинирана со квалитетот на вашата содржина, вашата реклама да излезе што погоре и да ја истисне конкуренцијата што исто така се бори против вас.

Овој вид на рекламирање треба добро да се истражи и да се проверат соодветните клучни зборови, да се избегнат негативните (кои носат „залутани“ посети кои нема да генерираат никакви конверзии), и постојано да се анализираат сите ефекти и промени.

Social Media Optimization (SMO)

Кога станува збор за социјалните медиуми, овде не се сметаат само мрежите за поврзување како што се Facebook, Twitter, LinkedIn и Google+, туку овде влегуваат сите онлајн места кои поттикнуваат поврзување и интеракција помеѓу корисниците. Тука спаѓаат и блоговите со коментари, форумите, слободните енциклопедии и ресурси на знаење и слични.

Кога имате прилика да го слушнете мислењето на корисниците за вашиот бренд, тоа не треба да се зема здраво за готово. Секоја информација е значајна и клучна при изградба на одреден бренд. Добриот збор се шири вирално и ќе ви овозможи добра почетна репутација пред потенцијалната нова публика. Но, внимавајте, во ерата на социјалните мрежи, лошиот збор се шири неколкукратно побрзо.

Треба да имате на ум дека не може да се поставите на ист начин на сите социјални мрежи. Една е стратегијата која треба да ја употребите на Facebook, а друга на Twitter, на пример. Важно е да воспоставите интеграција меѓу сите нив и да воспоставите препознатлив начин на комуникација и интеракција.

Едно е заедничко, корисниците најчесто сакаат да се забавуваат, и да бидат наградувани. Оваа тактика им има успеано на многу брендови. Користете ги социјалните мрежи за информирање, но пред сè, покажете ја и вашата креативност.

Оптимизацијата на социјалните медиуми може да се оствари преку повеќе начини, меѓу кои и:

1. Креирање на содржина која корисниците ќе сакаат да ја споделуваат (виралност)

2. Наградување на поврзаноста на корисниците со брендот

3. Креирање на кориснички генерирана содржина

4. Постојана анализа на работењето на страните на социјалните мрежи

5. Анализа на различни делови (таргети) од публиката и мерење на нивната успешност

6. Тестирање на различни содржини