Како до одличен landing page?

Заборавете на почетната страница, односно home page како основен извор на кој вашите потенцијални клиенти треба да конвертираат во активни клиенти. Ефикасната продажба онлајн сè повеќе се насочува преку landing pages.

Што е landing page?

Landing page е посебен дел од веб сајтот, кој не е поврзан директно со останатите содржини. Истиот треба да презентира точно определена содржина за определен бренд/производ и да има точно определена намена.

Таа намена е најчесто отсликана како специјална понуда која треба да привлече одредена публика.

Зошто landing page?

Постоењето на landing page е од клучно значење за привлекување на најтаргетираните корисници и потенцијални клиенти кои би требало да купат одреден производ од Вашиот веб сајт.

Овој landing page се пласира преку точно одредени маркетинг канали кои Вие сметате дека се најсоодветно таргетирани за целната публика која Ви е потребна. За разлика од почетната страница, која привлекува mass appeal публика, landing pages имаат точно дефинирана намена.

На пример, landing page за Вашата нова промоција, или пак landing page за градење на Вашата емаил листа, и слично.

Визуелен идентитет

Многу е важно она што ќе го види посетителот на вашиот landing page да соодвествува на промоцијата што го довела до истиот. Користење на ист дизајн, фонтови и бои е задолжително.

Визуелниот впечаток има огромно психолошко влијание врз посетителите и преставува еден од детерминирачките фактори дали истите ќе извршат конверзија.

Од дизајнерски аспект, значајно е најважната содржина (ударниот наслов и текст и понудата) да бидат пласирани во горниот дел, кој ќе се отвори веднаш штом се кликне на овој landing page, со што корисникот нема да мора да се движи подолу. Отстранување на главното мени и останати линкови е исто така препорачливо, за фокусот на потрошувачот да биде на конкретната понуда.

Влијанието на текстот и содржината

Добрата содржина која привлекува внимание е секогаш добредојдена и од помош. Како што кажавме, ударниот наслов и текст, односно клучната порака на понудата, треба да биде пласирана во горниот дел, односно најприоритетно.

Истите клучни зборови од пораката која ја испраќате, треба да циркулираат во целокупниот пласман на понудата – од промоција, до landing page, па сè до пост продажбата.

Значењето на Call to action

Соодветно call to action копче е исто така еден од важните визуелни моменти. Ова копче се наоѓа веднаш под формата на која корисниците ги оставаат потребните податоци.

„Нарачај веднаш“, „Продолжи“, „Стартувај“… се само дел од кратките и прецизни опции кои може да ги користите како call to action.

Како да продадете повеќе преку вашиот веб сајт?

Дизајнот на веб сајтовите постојано еволуира со новите технологии кои стануваат достапни, а со тоа и начинот на кој истите се презентираат на Интернет корисниците.

Кои се техниките и иновациите кои ќе преовладуваат во наредниот период кој претстои? Како може преку дизајнерски решенија да обезбедите поголема конверзија, односно продажба со вашиот веб сајт?

Демографски респонзивен дизајн

Кога ќе се спомне зборот „респонзивно“, обично се мисли на мобилно респонзивен дизајн за веб сајт. Сепак, дали сте знаеле дека луѓе од различни возрасти, различно реагираат на она што им се пласира преку Интернет.

Со метадатата која станува сè подостапна, така и податоците за корисниците кои го посетуваат нашиот веб сајт стануваат посовршени.

Правење на диференцирани дизајни за различни возрасни групи, кои вклучуваат различен тип на содржина, бои и целокупна естетика, во наредниот период ќе има голема улога во успешноста обичните посети да се претворат во конверзии.

Скелетен дизајн

Многу е важно правилно да се дозира содржината која се пласира на определена страница од вашиот веб сајт. Еден од клучните елементи е, страницата да се прикаже доволно брзо.

Еден од новите трендови е прикажување на страниците во прогресивна насока, односно од едноставно кон сложено, кога корисникот управува со навигацијата.

Ваквиот начин на дизајн има голема улога во намалување на bounce rates на еден веб сајт.

Shopping cart маркетинг

Вкупната нарачка веќе не завршува кога корисникот веќе е во фаза на купување на одреден производ од вашиот веб сајт.

Дури и во фазата кога корисникот ги внесува своите податоци, може да му инсертирате „последна шанса“ и да генерирате уште повеќе приходи.

Принципот на врзани произоди, попусти на втор купен производ, како и други стратегии стануваат сè поефективни во виртуелниот shopping cart.

Растот на landing pages

Специјализираните промотивни страни (landing pages) ќе добијат уште поголема вредност. Може да се каже дека концептот на класична насловна страница (homepage) е во фаза на изумирање. Истите ќе имаат сè помало влијание при конвертирањето на корисниците во потрошувачи.

Специјализираните страни се изработени специфично за определена таргет публика, со определена содржина и порака, и влијаат на одреден број на корисници кои со голема сигурност би направиле одредена нарачка за некој производ.

Никогаш полесно до сопствен веб сајт!

Нова понуда од МКхост – Единствен целосен пакет со вклучена база од 10+ веб темплејти, веб хостинг и бесплатен домен! Само со 3 едноставни чекори, стартувај го својот сопствен веб сајт за само неколку минути! Погледни го MKhost Premium и започни веднаш!